Klíma

A klíma az utóbbi években bekövetkezett klímaváltozás miatti egyre melegebb nyári napokban jelentősen megkönnyíti az életünket. Egyre többen igénylik.

Kezdjük a klíma történeti áttekintésével

A termékpalettánkon egy-két kivételtől eltekintve a Magyarországon forgalmazott klíma berendezések mindegyike megtalálható, azok vagy azonnal rendelkezésre állnak, vagy az importőrtől függően rövid időn belül beszerezhetők. Bármilyen, a klíma kapcsán felmerült kérdésükkel, aktuális készlettel, ajánlatkéréssel kapcsolatosan pedig kereshetnek bennünket a honlapunkon található elérhetőségeinken. A fentieken túl egy kis történeti áttekintéssel is szeretnénk ebben a blokkban szolgálni. Az ugyanis egy természetes dolog, hogy ember és az állat az idők kezdete óta a saját komfortja érdekében hűteni próbálja magát.

klíma - acs-systems.hu

A kezdetek kezdetén, amikor még nem épített házakban lakott az ember, akkor előszeretettel kereste az előnyösebb klímájú barlangokat, vermeket, árnyékos helyeket. Az ókori Egyiptomban például – és ez talán meglepő lesz – már időszámításunk előtt 5000-ben használtak úgynevezett vízpárologtatásos hűtő módszereket.

Az ókori Rómában pedig a vízhálózat és a csatornarendszer nyújtotta lehetőségeket használták ki. Ezzel oldották meg az egyes épületek falainak a hűtését, így téve komfortosabbá a lakótereiket.

A klíma a modern korban

A modern klíma alapjait Michael Faraday angol fizikus és feltaláló alapozta meg 1820-ban. Rájött arra, hogy ha elpárologtatják a sűrített és cseppfolyósított ammóniát, az képes hűteni. A mai napig ezen az elven üzemelnek az abszorpciós elven működő hűtőkészülékek. Ilyenek például a hűtőszekrények. Ez azonban hatásfok szempontjából nem a legoptimálisabb. Leginkább olyan helyen ideális, ahol nincs lehetőség áramforrást biztosítani, és gázpalack segítségével kell hőt előállítani. Ma már inkább a hatékonyabb kompresszor használata a jellemző.

De menjünk tovább! 1824-ben Dr. John Gorrie megalkotott egy olyan kompressziós berendezést, amely képes volt jeget előállítani, és azzal lehetett hűteni a levegőt. Az első valódi klíma mérete igen nagy és drága volt. Ebből adódóan ipari céllal gyártották.

Az elektromos légkondicionálás 1902-ben jelent meg. Ezek a berendezések kifejezetten veszélyesek voltak. Ekkoriban ugyanis még csak olyan technológiák álltak rendelkezésre, amelyeknél a hűtőközeg mérgező, robbanásveszélyes vagy fokozottan gyúlékony volt.

Az 1920-as években kezdték el alkalmazni a Freon nevű gázt, ami egy veszélytelen gáz. A Freon szagtalan gáz, ami nem mérgező, nem robbanékony, és nem gyúlékony. Ez már lehetőséget biztosított a klíma egyéni felhasználás területén való elterjedésére. Sajnos később kiderült, hogy ennek a gáznak bizonyos fajtái környezetszennyezők.

Napjaink berendezései

A mai klíma berendezések nem csupán azt a célt szolgálják, hogy a nyári időszakban segítsék a lakások, házak irodák belső hőmérsékletének olyan szinten tartását, ami az emberek számára komfortos. Már az alapfelszereltséggel gyártott és általunk értékesített klíma típusok is képesek hideg időben helységek temperálására illetve fűtésére, amennyiben a külső hőmérséklet -5 C felett van. Ez utóbbi adatot azonban fenntartással érdemes kezelni. Bár a gyártó garantálja, hogy -5 vagy akár -10 C fok külső hőmérséklet esetén is tud a klíma fűteni, a kondenzvíz jegesedését igazából csak a csepptálca fűtésével lehet elkerülni, vagy olyan egyéb megoldásokkal, amelyek bár engedik a jegesedést, a berendezés forgó és egyéb alkatrészeit nem veszélyezteti.

A fűtésre optimalizált klímák azonban akár -20 C vagy -25 C fokos külső hőmérséklet esetén is tudják fűteni a belteret. A jegesedés elkerülését ez esetben eleve tervezték, ennek megfelelően lett kialakítva a kültéri egység.

És egy új, innovatív megoldás, amikor nanotechnológiás megoldások segítségével tisztítják a beltér levegőjét. Az ilyen típusú klíma a levegőben szálló por mellett a gombák baktériumok és vírusok akár 95 %-át is elpusztítja.