Klíma rézcső

A klíma rézcső a beszerelt és működő klímatechnikai rendszer egyik eleme. A kültéri és beltéri egységek közötti hűtőközeg kering a szigetelt rézcsőben.

A ma használatos klíma rézcső hosszú utat tett meg napjainkig

Akkor kezdjük egy kis történelemmel! A ma ismert klíma rézcső történetét természetesen az alapanyagából tudjuk történetileg áttekinteni.
Az a legérdekesebb talán, hogy vízvezetésre és tárolásra a rezet már az ókorban is használták. Az első rézcsövek lemezből készültek. A régészeti kutatások szerint rézből készült vízvezetéket az ókori Egyiptomban is használtak, az adataik szerint már i.e. 2750-ben.

klíma rézcső - acs-systems.hu

Ezeknek a vezetékeknek ép részeit a mai napig meg lehet nézni Pompeinél és Herculaneumnál.
Ami érdekes, hogy egészen a 19. század végéig lemezből készültek a vastag falú rézcsövek. A nagy változás 1894-ben következett be, amikor bevezették a csőextrudálás technológiáját. 1910-től kezdődött meg a vékonyfalú rézcsövek gyártása, ami már finommenetes kötéssel készült. Majd 1936-ban kijött az első rézcsöves szabvány, a kapilláris vagy kehelyforrasztás és a roppantógyűrűs kötés. Ezt követték a különböző nemzeti szabványok, majd 1996-ban megjelent az első európai szabvány, az EN 1057. Napjainkban már a rézcső az egyik vezető csőszerelési anyag, ami a klíma rézcső elterjedt használatát is biztosítja.

Ma már valamennyi klímaberendezés kültéri és beltéri egységei között hűtőközeg keringetését szabvány szerint szigetelt klíma rézcső segítségével keringeti a rendszer.

Klíma rézcső! De miért éppen a réz az alapanyag?

Nos, ha már a klíma rézcső az egyik általunk is forgalmazott klímaszerelési anyag, akkor érdemes néhány szót ejteni magáról a rézről is. Miért ez a legmegfelelőbb alapanyag?

Mert

 • a réz megbízható, időtálló anyag,
 • szélsőséges körülmények között is kiváló,
 • a légkondicionáló berendezésekben előforduló 130 bar nyomást a réz nagy biztonsággal elviseli,
 • sokoldalú, ez épületgépészet szinte minden területén használható,
 • antibakteriális, egészségbarát, természetes anyag,
 • 100%-ban, tulajdonságai változása nélkül, egyszerűen újrahasznosítható
 • szabványosított, gyártófüggetlen,
 • az ipari fémek közül a legjobb a hő- és elektromos vezetőképessége,
 • a réz és a legtöbb ötvözete – a különböző típusú acéloktól eltérően – nem hőre, hanem a hidegalakítás miatt keményedik,
 • a lágyítás bármikor visszaállítható a kezdeti szintre, így szinte korlátlan számú alakítási művelet érhető el,
 • és mert nagyon jó forraszthatósággal és hegeszthetőséggel rendelkezik mind a hideg, mind a meleg megmunkálás során.

Mindezen tulajdonságainak köszönhetően a csővezetékek anyagaként a réz különös jelentőséggel bír. Így a klíma rézcső alapanyagaként a hűtés- és klímatechnikai ipar maximálisan képes kihasználni az olyan tulajdonságokat, mint az alacsony hőmérséklettel szembeni ellenállóság, a kiváló hővezető képesség és a bevált és megbízható szerelési technikák.
A réz egyébként nemcsak a klíma rézcső esetében tökéletes alapanyag, hiszen jelen van a villamos iparban, az építőiparban is.

Azt azért tudni kell, hogy a klíma rézcső alapanyaga az nem tiszta réz. Általában a szerelési technológiákban ez ötvözet formájában jelenik meg. Ezek általában réz-cink (sárgaréz) és réz-ón-cink ötvözetek (bronz), illetve alacsony ötvözésű réz-vas ötvözetek.

Ezen a ponton meg kell jegyeznünk, hogy hűtés- és klímatechnikai szerelés esetén mindenképpen az előírásoknak megfelelő csöveket fontos alkalmazni ahhoz, hogy szükség esetén a műszaki és jogi garanciális követelmények érvényesüljenek.