Hőszivattyú

A hőszivattyú napjaink egyik közkedvelt háztartási berendezése. Érdekesség, hogy például a split klímák is gyakorlatilag ebbe a családba tartoznak.

Első lépésben nézzük meg röviden, hogy mi az a hőszivattyú

A hőszivattyú egy olyan berendezés, ami a működése során képes az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt kivonni, és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítani. A hőszivattyú segítségével megvalósítható a hőenergiával való optimális gazdálkodás. Működési elve szerint a hőszivattyú képes hűtésre és fűtésre egyaránt, hiszen a hűtési energiát a fűtésben fel lehet használni oly módon, hogy a környezeti hőt hasznosítjuk.

Lehetséges a környezetből hőt elvonni? Igen. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy a hőszivattyú honnan tudja kivonni a megfelelő mennyiségű hőt?

hőszivattyű - acs-systems.hu

Történhet ez talajból történő hőnyeréssel. Ezt talajszondával tudjuk elérni.

Tapasztalataink szerint a hőszivattyús eljárások közül talán a talajszondás az egyik legnépszerűbb rendszer. Nézzük meg, hogyan működik! Ennek a rendszernek a kiépítéséhez egy lyukat kell fúrni a talajba. Ennek az átmérője körülbelül 15 cm, a lyuk mélysége pedig 60 és 100 méter között van. A talajszondában található két darab U formájú műanyag cső, amiben fagyásgátlóval kezelt víz kering. Ez a körülbelül 100 méter mélyen helyezkedik el, így a szinte állandó 10 Celsius fok körüli hőmérsékletű víz képes biztosítani a folyamatos működést.

A következő hőnyerési lehetőség a talajvíz

Ez a módszer arra a tényre épül, hogy a talajvíz hőmérséklete az év minden napján, vagyis télen és nyáron egyaránt állandó. Ez azt jelenti, hogy a talajvíz hőmérséklete állandó 8-10 Celsius fok között mérhető, aminek következtében a talajvíz optimális hőforrás.

Hogyan tudjuk kinyerni a hőt? Hogy a hőszivattyú képes legyen a talajvíz hőjét kinyerni, két kútra van szükség. Az egyik kútból történik a víz kiszivattyúzása, majd a kiszivattyúzott talajvizet vissza kell vezetni a másik kútba. Mialatt ez a folyamat zajlik, a víz egy párologtatón keresztül leadja a benne tárolt hőenergiát.

Ez a módszer környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen a hőszivattyú által visszavezetett víz a folyamat közben nem szennyeződik, így semmilyen káros anyag nem kerül bele, tehát a talajvíz minősége nem romlik. További előny, hogy ez a megoldás a fűtéshez szükséges energiafelhasználás háromnegyedét képes biztosítani.

–  A levegőből is nyerhetünk hőt a hőszivattyú segítségével.

Azért praktikus módszer, mert a levegő mindenütt jelen van a környezetünkben. Ezáltal ez egy rendkívül optimális lehetőség, hiszen a levegő hőforrásként bárhol felhasználható. Ezen túl pedig van egy másik nagy előnye is, a gazdaságosság. A levegő hasznosítása ugyanis nem igényel túl nagy beruházási költséget.

Működési elve, hogy a külső levegőt ventilátorok átvezetik a hőszivattyú párásítójának hőcserélőjén, és így vonja el a levegőben lévő hőenergiát. Talán az egyetlen hátránya ennek a rendszernek, hogy a hatásfokát nagyban meghatározza a külső környezet hőmérséklete. Ez azt jelenti, hogy ha hideg időben használjuk, akkor kevésbé hatékony. Azonban az utóbbi években bekövetkezett vagy felgyorsult technika fejlődésnek köszönhetően egy modern levegős hőszivattyú már akár -15 Celsius fokig is képes a problémamentes működésre.

A hőszivattyú kapcsán beszélhetnénk még a házak pincéje levegőjének felhasználásáról, a hulladékhő hasznosításáról vagy a szezonális tárolókról, de ezen a felületen képtelenség mindent részletesen ismertetni. Azt javasoljuk, hogy bármilyen kérdésük van a témával kapcsolatban, keressenek bennünket bizalommal!

Hőszivattyúink